گفتگو با لیلا آقایی مسئول کمیته آگاهی رسانی انجمن
بشنو از نی - شاهین سپنتا : از نیمه ی نخست سال 1386 نسبت به سالهای گذشته بر شمار اردوهایی که انجمن مثنوی پژوهان ایران برگزار نموده افزوده شده است و خوشبختانه این اردوها با استقبال اعضای انجمن و خانواده های آنها رو به رو شده است. جالب این که این اردوها به دعوت و معرفی اعضای انجمن و هماهنگی خود آنها برگزار می شود. برای آشنایی بیشتر با چند و چون این اردوها گفتگویی با خانم لیلا آقایی مسؤل کمیته ی آگاهی رسانی انجمن داشتیم که با هم می خوانیم:
عدالت در سایه اختلاف و برابری
بشنو از نی - ژاله نایب الصدریان : نظریه عدالت جان رالز احیا کننده فلسفه سیاسی در قرن بیستم است . دکتر یوسف شاقولی ، استاد دانشگاه اصفهان در نشست آدینه ۱۴ تیر ماه انجمن مثنوی پژوهان ایران ، با ذکر این مطلب افزود : مهم ترین نظریه این فیلسوف آمریکایی نظریه عدالت است که سی سال پیش در کتابی به همین نام آورده شده . شهرت این کتاب که نقطه عطفی است در فلسفه سیاسی تا به جایی رسیده که تا کنون به 27 زبان ترجمه شده است .
وی در ادامه اضافه کرد : جان رالز معتقد است ما باید به سمتی برویم که به یک توافقی در باب اصول عدالت برسیم. بنابراین او را به قراردادگراها نسبت می دهند ؛ افرادی مانند کانت که معتقدند درباره اصول جامعه باید نمایندگانی از احزاب و انسان ها به توافق برسند. وی می گوید : برای اداره جامعه می بایست در حجاب جعل فرو رفته و بسیاری از شرایط خاص مثل ثروت ، زیبایی ، زبان ، فرهنگ و ... را زیر پوششی قرار داده ، آنها را نادیده انگاریم و این در صورتی امکان پذیر است که به اکتسابی نبودن شرایط و استعداد های خود توجه کنیم . پس خود را از آحاد دانسته و می شویم افرادی تقریبا یکسان .
ادامه مطلب ...به آگاهی دوستداران انجمن مثنوی پژوهان ایران می رساند این انجمن را فقط با نام انجمن مثنوی پژوهان ایران بشناسید. این انجمن هیچ گونه تارنمایی ندارد و تنها تارنگار انجمن مثنوی پژوهان ایران تارنگاری است که پیش رو دارید:
www.masnavipazhuhan.blogsky.com
همچنین انجمن مثنوی پژوهان ایران هیچ مسئولیتی در قبال نوشته های مندرج در تار نگارهای زیر را که با نام و نشان این انجمن فعالیت می کنند ، ندارد:
لازم به تاکید است که تارنگارهای مزبور فرا نام انجمن مثنوی پژوهان جوان ایران و یا انجمن مثنوی پژوهان جوان فاقد اعتبار و غیر قانونی می باشند و در حال حاضر بدون توجه به مسائل حقوقی و اعتراض انجمن مثنوی پژوهان ایران و تذکر سازمان ملی جوانان استان اصفهان ، از نشان انجمن مثنوی پژوهان ایران استفاده غیر قانونی می نمایند.
بررسی پاره ای از ابیات دفتر دوم مثنوی از بیت شماره 1880 تا 1930
علی عربیان
مولانا به دنبال فرازی از مثنوی فرانام « سِر غلبه ی ظالمان» ، سخنی تازه می آورد : در خلال سوژه ای بسیار جالب :
« خفته ای که در دهانش مار رفته بود » که وقوع آن در زندگانی ساده دلانی زحمت کش که دهانشان نه تنها به گاه نیاز بلکه هنگام شگفتی و خواب هم باز می ماند و اصولاً دهان باز و چشم بسته در جامعه ای از این دست ، نادر نیست ؛ با آغازی زیبا و موجز چنین می آورد :
عاقلی بر اسب می آمد سوار/ در دهان خفته ای می رفت مار
آن سوار آن را بدید و می شتافت/ تا رماند مار را فرصت نیافت
بدین ترتیب معجزه ی « ساختار و معنا» یا « قالب و محتوا» چنان خوب یکدیگر را در بر می گیرند که ستایش خواننده مثنوی را بر می انگیزد:
جمع صورت با چنان معنای ژرف / بر نیاید جز ز سلطان شگرف
ادامه مطلب ...
اصفهان، خیابان سجاد، حد فاصل چهار راه فرایبورگ و گلستان شهدا، روبروی آرامگاه بابا رکن الدین، تالار اجتماعات خانه ریاضیات
لازم به ذکر است برنامه های انجمن مثنوی پژوهان ایران فقط جمعه ها از ساعت 9 تا 12 است.
تلفن : 09138298318 خانم آقایی مدیر اجرایی انجمن
ساعت تماس: 10 تا 12
میترا عربیان
از زیبایی علم ، قدرت ، جمال و دانایی کدام پر جاذبه تر است ؟ آدمیان سعادت را در کدامیک بیشتر می یابند و مفتون چه چیزی می شوند ؟
داوری این امر را در سلیقة ملتهای مختلف و مکاتب و ادیان گوناگون به شکل های مختلفی می توان یافت.افسانه هایی در ادبیات جهان در این زمینه ها وجود دارد . افسانه ها تنیدة فکر ملتها در طول تاریخ است و فراتر از تاریخ ، آنجا که تاریخ نیست و انسان به ذهن خیال انگیز خود ، تاریخ را آن گونه که می خواهد می جوید و آن گونه که می جوید می یابد و همان گونه هم خلق می کند . آنگاه تاریخ را بر درستی افسانه های خویش گواه می سازد .
کوتاهی در شناخت مولوی ، بی مهری با فرهنگ ایرانی
گفتگو: شاهین سپنتا
ـ چه انگیزهای میتواند باعث شود که گروهی از افراد علاقهمند با تشکیل یک NGO، زمینهی پژوهش بر آثار جلالالدین محمد بلخی (مولوی) بویژه مثنوی معنوی را فراهم آورند؟ مثنوی پژوهان در مثنوی مولوی در جستجوی چه هستند؟
*انگیزهی ابتدایی ما فهم مثنوی و انطباق آن با زندگی روزمره بود. در حقیقت در این مورد نوعی نیاز سنجی و دردشناسی صورت گرفته است. از آنجا که رشتهی تحصیلی من روان درمانی و مشاورهی خانواده است، از همان دوران دانشجویی علاقهمند بودم که مثنوی را با دانش روانشناسی تطبیق دهم و بنابراین پایهریزی این انجمن با چنین روی کردی همراه شد. برای دستیابی به این تطبیق و تشخیص سعی ما بر این است که مطالب مثنوی معنوی را هرچه ژرفتر بکاویم. اما از آنجا که هر داستان و گاهی در هر بیت آن نیز معمایی نهفته است، گاه تطبیق آن با مفاهیم روان شناسی بسیار دشوار است، چراکه رویکرد به دانش روانشناسی دست کم در زمان مولوی بهصورت امروزی متداول نبوده است. بنابراین اگرچه این تطابق کار آسانی نبود ولی چون کار پرجاذبه و خدمتی بزرگ بود ما ره آن مشغول شدیم و حاصل این تلاشها که رنج فراوانی نیز در برداشت، بهصورت مجموعهای با نام «گنج روان» آمادهی طبع شده است. در این اثر کوشیده ایم که با رویکرد به مثنوی و دیوان شمس نیازها و دردهای روحی و روانی انسان معاصر را پاسخ دهیم و با مخاطبان آشنا از زبان مولانا بگوییم:
«ما کاروان گنج روان را روان کنیم»
17/1/1386 …………………… نخستین نشست مثنوی پژوهی انجمن
25/8/1386 ………………..…… آخرین نشست مثنوی پژوهی انجمن
3ـ1ـ1386.تعطیلات نوروز
10ـ1ـ1386تعطیلات نوروز
تعداد نشست های برگزار شده ۳۳ نشست
تعداد سخنرانیهای دبیر انجمن در شرح مثنوی۳۲ نشست
تعداد ابیات بحث شده از دفتر دوم مثنوی معنوی مولوی تا 25/8/1386 آغاز تعلیق5 ماهه انجمن1000 بیت
تعداد افراد سخنران۲۲نفر
تعداد موضوعات سخنرانی ۳۳عنوان
تعداد جلسات فیلمبرداری شده ۳۳جلسه
ادامه مطلب ...
وعده اهل کرم گنج روان وعده نا اهل شد رنج روان
وعده ها باشد حقیقی دلپذیر وعده ها باشد مجازی تاسه گیر
نور خواهان را از بر آمدن خورشید گفتیم و گنج خواهان را به گنجی بی پایان مژده دادیم ، اینک آن آفتاب بار دیگر بر آمد و آن خواسته بر آورده شد. " گنج روان عنوان کتابی است در شرح و تحلیل مثنوی معنوی که در نوع خود تازه و بدیع است . بسیاری از کسانی که به دنبال تفسیرهای روانشناسی از مثنوی هستند و یا در پی خودشناسی بیشترند ، مقصود خود را در گنج روان پیدا می کنند".
ادامه مطلب ...
انجمن مثنوی پژوهان ایران که اینک زمانی کوتاه از عمر پربرکتش گذشته است و بر کرانهی دریای ژرف سخن خداوند معنا (مثنوی) ، حضرت خداوندگار مولانا جلالالّدین محمـّد مولوی نشسته و از رحیق سرخوشان مجلس عشقش میچشد .
ادامه مطلب ...
ماده 1ـ نام : کّل ، انجمن مثنویپژوهان ایران است که از این پس در اساسنامه ، «انجمن» نامیده میشود .
مادّه 2- تعریف : «انجمن» مؤسـّسهای است غیر دولتی ، غیر تجاری ، غیر انتفاعی و غیر سیاسی که در چارچوب اهداف و موضوعات مذکور در اساسنامه و با رعایت قوانین و مقرّرات موضوع کشور فعـّالیت میکند .
انجمن مثنوی پژوهان ایران در تحقق اهداف خویش ، فعالیتهایی را سامان می بخشد که در قالب کمیته های تخصصی یا گروههای ویژه با وظایف و اختیارات ذیل می باشد . این فعالیتها زیر نظر « شورای مرکزی» تهیه و تدارک می شود.
ادامه مطلب ...